





Concept Note

Regional Capacity Building Training Workshop for EST Countries on Implementation of, and Country Reporting on Aichi 2030 Declaration (2021-2030)

ADB Headquarters, Manila, 22-24 March 2023

Introduction

Since 2005, the annual Regional Environmentally Sustainable Transport (EST) Forums in Asia have been a venue for high-level governmental decision-makers from Asian countries to meet and discuss how to address transport challenges in an environmentally and socially sustainable way. The Forum uniquely brings together multiple line Ministries and agencies such as the transport, environment, health, urban development, and energy to discuss multi-sectoral policy issues concerning the transport sector. Starting with ASEAN + 4 (China, Japan, Republic of Korea, and Mongolia), the Regional EST Forum gradually expanded to cover twenty-five countries, including South Asia, the Russian Federation, Timor Leste, and the Islamic Republic of Iran.

Under the EST Forum, the Bangkok 2020 Declaration (2010–2020) with its 20 goals was the first unprecedented voluntary commitment of twenty-two countries to move towards more sustainable transport. Following the Bangkok 2020 Declaration, the participating countries of the EST Forum adopted the Aichi 2030 Declaration (2021-2030) on Environmentally Sustainable Transport at the 14th Regional EST Forum in Asia in October 2021. Aligned with the SDGs and the Paris Agreement on Climate Change as well as other international and regional agreements on sustainable development, the Aichi 2030 Declaration, demonstrates a continued regional commitment to achieving safe, secure, reliable, affordable, efficient, people-centric and environmentally friendly, and low carbon transport (both passenger and freight) in Asia. The Aichi 2030 Declaration has six goals (whereby the environmental goal has 3 subgoals) and is accompanied by 25 strategies (documented in Annex 1 to the Aichi 2030 Declaration) to realize these goals.

The Aichi 2030 Declaration aims to act as a catalyst for transformational change in the transport sector in Asia. This includes enabling changes to policy, institutional frameworks, financing models, data management approaches, and the application of technology. Together they promote people-friendly and environmentally friendly transport infrastructure development in the transport sector of Asia. Under the Aichi 2030 Declaration, a system of coordinated reporting by countries and other stakeholders was adopted for the implementation of the six goals in the Aichi 2030 Declaration and the associated 25 strategies.

The proposed integrated reporting on transport data and policies is intended to be supportive of the implementation of the 2030 Agenda for Sustainable Development (SDGs), the Paris Agreement on Climate Change (NDC and LTS), and Sendai Framework for Disaster Reduction 2015 – 2030 as well as other relevant regional agreements. A special role in the reporting on the Aichi 2030 Declaration is

foreseen for the Asian Development Bank-initiated Asian Transport Outlook (ATO). The ATO was established in 2020 to provide a comprehensive knowledge-based platform of the transport sector in the Asia and Pacific Region. All the EST countries are covered in the ATO. In 2021 the ATO developed a Baseline Report for the Aichi 2030 Declaration on Environmentally Sustainable Transport - Making Transport in Asia Sustainable (2021-2030). ADB and UNCRD have agreed that the ATO will continue to contribute to the reporting on the Aichi 2030 Declaration. By adopting the Aichi 2030 Declaration, the 21 EST countries that endorsed the Declaration agreed to a reporting approach in which:

- a) The Asian Transport Outlook (ATO) is used to provide an annual update report on the implementation of the six goals.
- b) Countries focus their reporting on the implementation of the 25 strategies listed in Annex 1 of the Declaration.

UNCRD, acting as the Secretariate of the Regional EST Forum in Asia, and ADB, as the initiator of the ATO, will host a joint capacity-building workshop to guide the EST countries in their efforts to implement and report on the implementation of the Aichi 2030 Declaration. This workshop will be hosted by ADB in Manila, Philippines, and is scheduled for March 22 - 24th, 2023.

Scope and Design of the Aichi 2030 Declaration Country Reporting Capacity Building

A. Target Group Capacity Building Aichi 2030 Declaration

The target group of the capacity building on implementation of, and country reporting on the Aichi 2030 Declaration is formed primarily by representatives from the EST countries. In several of the EST Forum countries, more than one department is engaged in the EST process, e.g., the Ministry of Transport and/or the Ministry of Environment. It is envisaged to have two representatives per country resulting in a total of about 40 government representatives/participants in the training. It is expected that the trainees will oversee the Aichi 2030 Declaration country reporting process.

B. Program for the Aichi 2030 Country Reporting Capacity Building

22 March 2023: Day 1 (Wednesday)

Module 1: Opening and setting the scene for the training (2blocks)

Block 1- Opening and Introduction (1.5 hours): This includes opening remarks by UNCRD and ADB (in-person) and Ministry of the Environment, Japan (online), and the objectives of the capacity building, as well as the structure of the course. It also includes a description of the EST Forum, the Aichi 2030 Declaration, and its relationship to the Bangkok 2020 Declaration. An initial overview of reporting mechanisms for the Aichi 2030 Declaration. The Philippines, as the host country for the workshop, will be asked to present the new 2023 – 2028 Philippine Development Plan and how transport is covered in the document.

Block 2- The Asian Transport Outlook (1.5 hours): Description of the ATO (data and policy) and its relationship to the goals of the Aichi 2030 Declaration. How is information in the ATO collected, updated, and vetted? A detailed description of the different ATO databases and how these databases can be used to track transport policy.

Module 3: Substantive Components of Implementing the Aichi 2030 Declaration and Reporting (1 block)

Block 3- Road Safety (3 hours): This block focuses on Goal 2 of the Aichi 2030 Declaration: Road Safety. Presentation on international best policy practices on road safety. ATO presentation on

Road safety-related information. Group work to develop a road safety implementation strategy followed by group presentations and discussions.

23 March 2023: Day 2 (Thursday)

Block 4- Road and Rail Infrastructure (3 hours): This block focuses on *Goal 3: Economic sustainability and Goal 6: National Access and Connectivity*. Two presentations on international best policy practices on road development and rail development. ATO presentation on economic sustainability as well as national access and connectivity-related information. Group work to develop a road or rail strategy followed by group presentations and discussions. Some of the groups will focus on the road and other groups will focus on rail strategy.

Block 5- Urban and Rural Access (3 hours): This block focuses on Goal 4: Rural Access and Goal 5: Urban Access. Two presentations on international best policy practices on Rural Access and Urban Access. ATO presentation on Rural and Urban Access related information. Group work to develop an urban or rural access strategy followed by group presentations and discussions. Some of the groups will focus on rural access and other groups will focus on urban access.

24 March 2023: Day 3 (Friday)

Block 6- Air Pollution and Climate Change (3 hours): This block focuses on Goal 1a: Climate Change Mitigation, Goal 1b: Resilience, and Goal 1c: Air pollution. Three presentations on international best policy practices on Climate Change Mitigation, Resilience, and Air Pollution. ATO presentation on Climate Change Mitigation, Resilience, and Air Pollution related information. Group work to develop a Climate Change Mitigation, Resilience, or Air Pollution strategy followed by group presentations and discussions. Some of the groups will focus on climate change mitigation and other groups will focus on resilience or air pollution.

Block 7- Process of Country Reporting (1.5 hours): What is the proposed process, including the development of a regional synthesis report? How can information from ATO be accessed? What is the timing of country reporting? Present the questionnaire to be used by EST countries in their reporting and clarify any questions that may come up. Explain the current reporting mechanisms under international agreements on sustainable development and climate change and how transport is covered. Clarify the possible linkages between reporting on these international agreements and reporting under the Aichi 2030 Declaration.

Block 8- Utilizing the Country Reporting Process to prioritize areas for international assistance (1 hour): This is strictly spoken not part of the country reporting process but is important from the perspective of the EST Forum countries. In dialogues with the EST Forum countries on the Aichi 2030 Declaration, a recurrent theme in many cases is the need for international assistance to implement the Aichi 2030 Declaration. This would also be helpful from the perspective of MDBs, several of which have indicated an interest to engage more strongly with the EST Forum and support the implementation of the Aichi 2030 Declaration. Present the planned mapping exercise of ongoing and planned policy support to EST Forum countries, which can also serve to identify areas where relatively little is being done.

Block 9: Closing (30 minutes)

Draft Program Agenda

Timing	Торіс	Speakers		
	22 March 2023: Day 1 (Wedn	esday)		
09:00 – 10:30	Opening Session			
09:00 – 09:15 (15 minutes)	 Opening Remarks Jamie Leather, Chief of Transport Sector Group, Asian Development Bank (5 min.) C.R.C. Mohanty, Environment Programme Coordinator, UNCRD (5min.) Yasunori Tatsuta, Assistant Director, Environmental Transport Policy Division, Environmental Management Bureau, Ministry of the Environment (5 min.) 			
09:15 – 09:45 (30 minutes)	Presentation on: EST Forum and Aichi 2030 Declaration	C.R.C. Mohanty, Environment Programme Coordinator, UNCRD		
09:45 – 10:00 (15 minutes)	Presentation on: Workshop objectives	Cornie Huizenga , Co-team lead ATO, Advisor EST Forum		
10.00 – 10.10 (10 minutes)	Introduction of: Workshop participants			
10:10 – 10:20 (10 minutes)	Presentation by: Ministry of the Environment, Government of Japan	Yasunori Tatsuta, Assistant Director, Environmental Transport Policy Division, Environmental Management Bureau, Ministry of the Environment		
10.40 - 10.50	Group Photo			
10:50 - 11:00	Coffee Break			
11:00 - 12:10	Asian Transport Outlook (ATO)			
11:00 – 11:30 (30 minutes)	Presentation on: Asian Transport Outlook	Sudhir, ATO team		
11:30 – 12:30 (60 minutes)	Group discussion on: Knowledge management on transport data and transport policy in EST participating countries: strengths & weaknesses	Cornie Huizenga, Co-team lead ATO, Advisor EST Forum		
12:30 – 13:30	Lunch break			
13:30 – 17:00	Road Safety			
13:30 – 14:00	Presentation on: Road safety status and	Sudhir, ATO Team		
(30 minutes)	trends and short Q+A	Charles Malhuish and David		
14:00 – 14:30 (30 minutes)	Presentation on: Best practices road safety policy and strategies and short Q+A	Charles Melhuish and David Shelton , Asia Pacific Road Safety Observatory		
14:30 – 15:30	Group work on: Development of a national road safety strategy			
(60 minutes)				
15:30 – 16:00	Tea break			
(30 minutes)	Group work on: Development of a national road safety strategy continuation			
16:30 – 17:30 (60 minutes)	Presentation and Discussion on: the Group Work			

Timing	Topic	Speakers	
17:30 – 19:00	Welcome Recep	tion	
23 March 2023: Day 2 (Thursday)			
09:00 – 12:30	Road and Rail Infrastructure for Economic Sustainability, National Access, and Connectivity		
09:00 – 09:25 (25 minutes)	Presentation on: Status and trends in Road and Rail Infrastructure for Economic Sustainability, National Access and Connectivity, and short Q+A (5 minutes)	Adwait Limaye, ATO Team	
09:25 – 09:40 (15 minutes)	Response and AIIB Priorities for Road and Rail Sector in Asia	Andres Pizarro, Head of Transport Sector, AIIB	
09:40 – 10:05 (25 minutes)	Presentation on: Best practices and policy development Road Infrastructure and Services for Economic Sustainability, National Access, and Connectivity and short Q+A (5 minutes)	Michael Anyala, Senior Road Asset Management Specialist, ADB	
10:05 – 10:30 (25 minutes)	Presentation on : Seamless Connectivity: Digital Transformation and Sustainability in Railways and short Q+A (5 minutes)	Milko Papazoff, UIC ASEAN Representative	
10:30 - 10:45	Coffee break	(
10:45 – 11:40 (55 minutes)	 Group work on: Development of a national road strategy Development of a rail strategy 		
11:40 – 12:30 (50 minutes)	Presentation and Discussion Group work		
12:30 – 13:30	Lunch break	,	
13:30 – 17:00	Urban and Rural Access		
13:30 – 14:00	Presentation on: Status and trends Urban	Sudhir, ATO team	
(30 minutes)	and Rural Access and short Q+A	,	
14:00 – 14:20	Presentation on: Best practices and policy	Amit Shukla, Joint Secretary,	
(20 minutes)	development on Rural Access in India: Role of Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY) and short Q+A	Ministry of Rural Development, India	
14:20 – 14:45 (25 minutes)	Presentation on: Best practices policy development Urban Access and short Q+A (5 minutes)	Marvin Stolz, Transport Policy Advisor TUMIVolt – Urban mobility from renewable energy, GIZ	
14:45 – 15:00	Tea break		
15:00 – 16:00 (60 minutes)	 Group work on: Development of rural access strategy Development of urban access strategy 		
16:00 – 17:00 (60 minutes)	Presentation and Discussion on: Group work		

Timing	Topic	Speakers		
24 March 2023: Day 3 (Friday)				
09:00 - 12:30	Air Pollution and Climate Change			
09:00 - 09:20	Presentation on: The status and trends of	Adwait Limaye, ATO team		
(20 minutes)	Air Pollution and Climate Change and short	- '		
	Q+A			
09:20 - 9:40	Presentation on: Best practices and policy	Everlyn Gayle Tamayo,		
(20 minutes)	development on transport-related air	Air Quality Specialist, Clean Air		
	pollution and short Q+A	Asia		
9:40 - 10:00	Presentation on: Importance of building	Ganesh Raj Joshi, Researcher,		
(20 minutes)	resilience transport infrastructure and	UNCRD		
	services in Asia and the Pacific and short			
	Q+A			
10:00 – 10:20	Presentation on: Mitigation Policies for the	Madan B. Regmi,		
(20 minutes)	Transport Sector and short Q+A	Economic Affairs Officer, UN		
		ESCAP		
10:20 - 10:30	Coffee break			
10:30 – 11:30	Group work on: Development of transport air pollution control strategy and			
(60 minutes)	Development of transport climate change mitigation strategy			
11:30 – 12:30	Presentation and Discussion on: Group work			
(60 minutes)				
12:30 – 13:30	Lunch break			
13:30 - 15:00	Country Reporting on the Aichi 2030 Declaration			
13:30 – 14:00	Discussion on: Country Reporting on Aichi 20	-		
(30 minutes)	by-C.R.C. Mohanty , Environment Programme Coordinator, UNCRD, and Cornie Huizenga , Co-team lead ATO, Advisor EST Forum			
14:00 – 15:00				
15:00 – 15:15	Group discussion on: Country Reporting Process Tea break			
15:15 – 16:15	Special Session on international assistance t	o the implementation of the		
(60 minutes)	Aichi 2030 Declaration (2021-2030)			
15:15 – 15:35	Presentation on: Mapping of international	Stefanie Sohm, UNCRD		
(20 minutes)	transport policy support activities in EST	Consultant		
	countries: scope and alignment with the			
	Aichi 2030 Declaration			
15:35 – 16:15	Group Discussion: On EST Forum participatir	ng countries' priorities for policy		
	and capacity-building assistance			
16:15 – 16:30	Workshop Evaluation			
16:30 – 16:45	Special Announcement	Ministry of Transport, Malaysia		
(15 minutes)				
16:45 – 17:30	Workshop closing			
(45 minutes)				
(30 minutes)	Certificate distribution			
(15 minutes)	Closing Remarks (15 min.)			
	 Namaraj Ghimire, Director General, Department of Environment, Government of Nepal (5 min.) H.E Leng Thun Yuthea, Secretary of State, Ministry of Public Works and Transport, Kingdom of Cambodia (5 min.) C.R.C. Mohanty, Environment Programme Coordinator, UNCRD (5 min.) 			